Nemocnice v pôsobnosti PSK nie sú spokojné s platným cenovým výmerom

21.08.2003 Celý región

Nespokojnosť s cenovým výmerom Ministerstva financií (MF) SR platným od 1. júla t. r. vyjadrili členovia komisie zdravotníctva zastupiteľstva Prešovského sam...
Nespokojnosť s cenovým výmerom Ministerstva financií (MF) SR platným od 1. júla t. r. vyjadrili členovia komisie zdravotníctva zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Jej predseda Peter Bizovský na tlačovej konferencii v Prešove 30. júla uviedol, že považujú výmer za priame ohrozenie existencie nemocníc 1. a 2. typu, ktoré sú tohto roku po prvýkrát v pôsobnosti vyšších územných celkov (VÚC).

Bizovský o situácii informoval predsedu PSK Petra Chudíka. Podľa neho mal by predseda so svojimi kolegami z iných VÚC rokovať o spoločnom postupe, keďže Bizovský predpokladá, že situácia je v každom zo samosprávnych krajov taká ako v PSK. Každopádne chcú vytvoriť tlak na MF SR, aby v štátnom rozpočte na rok 2004 boli pre zdravotníctvo zohľadnené všetky tohoročné zdražovania.

Viceprezident Asociácie slovenských nemocníc a riaditeľ Nemocnice sv. Jakuba v Bardejove, neziskovej organizácie, poskytujúcej všeobecne prospešné služby Marián Petko na tej istej pôde povedal, že reforma bez peňazí sa nedá robiť. Informoval, že pred vydaním cenového výmeru predstavitelia asociácie mali tri rokovania s MF. Predtým ako sa malo uskutočniť štvrté, vyšiel cenový výmer.

Podľa Petka ich výhrady zvlášť k navrhovaným platbám za špeciálnu ambulantnú starostlivosť a za spoločné vyšetrovacie a ambulantné zložky výmer vo vydanej podobe neakceptuje. Petko označil za neštandardné prijatie výmeru v bežiacom hospodárskom roku.
Vedúci odboru zdravotníctva úradu PSK Andrej Bega poznamenal, že situáciu komplikuje aj to, že nie sú doriešené dlhy štátu voči tým zdravotníckym zariadeniam, ktoré boli v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR do konca roku 2002.
Bega nepredpokladá zlepšenie tým, že na tento účel vznikla súkromná spoločnosť Veriteľ.

Očakáva sa, že nemocnice v pôsobnosti PSK uzavrú tohoročné hospodárenie s dlhom asi 300 miliónov Sk. PSK je zriaďovateľom nemocníc s lôžkovými časťami v Humennom, Levoči, Starej Ľubovni, Svidníku a vo Vranove nad Topľou. Navyše sú v správe PSK tri polikliniky so sídlami v Giraltovciach, Novom Smokovci a Sabinove. Od 1. júna t. r. je v jeho nepriamej pôsobnosti bardejovská nemocnica.
(jj)
 

Vyberte región

mark